Orang-orang vegan biasanya lebih banyak makan yang berasaskan seperti biji-bijian, buah-buahan, kekacang, dan sayuran yang memiliki serat, vitamin, dan mineral yang bermanfaat. Oleh itu, Renocookies akan berkongsikan cara nak buat kek coklat vegan tanpa menggunkan telur.
Bahan yang Diperlukan
- 1 1/2 cawan tepung serba guna
- 1 sudu baking soda
- 1/3 cawan koko tanpa gula
- 1 cawan gula
- Pilihan: 1/2 cawan campuran dicincang kacang
- 1/2 cawan minyak sayuran
- 1/2 cawan air sejuk (atau susu soya)
- 1/2 cawan jus oren
- 2 sudu vanila ekstrak
- 2 cuka sudu
Cara Membuatnya
- Pertama, panaskan ketuhar hingga 375 darjah dan ringan gris dan tepung pan 8 inci atau 9-inci baking pan.
- Kek ini perlu masuk ke dalam oven selepas menyiapkan adunan, jadi pastikan anda bersedia untuk pergi sebaik sahaja anda memulakan.
- Seterusnya, ayam bersama tepung, baking soda, koko tanpa gula, dan gula dalam mangkuk besar. Dalam mangkuk kecil berasingan, gabungkan minyak sayuran, air sejuk atau susu soya, jus oren dan ekstrak vanila. Kocok bersama sehingga licin, kemudian tambah ke dalam mangkuk besar dengan bahan kering.
- Campurkan bersama-sama bahan-bahan basah dengan bahan-bahan kering sehingga adunan menjadi licin. Kemudian, tambah cuka dan kacau dengan cepat, sehingga ia diedarkan dengan sama rata.
- Segera mentransfer adunan ke dalam periuk kek yang disediakan dan kemudian letakkan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu (jangan biarkan ia berdiri, kerana cuka diaktifkan).
- Bakar kek anda di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sebelum 25-30 minit, atau lebih lama sehingga selesai sepenuhnya (sehingga tudung dimasukkan ke dalam pusat kek yang kebanyakannya bersih).
- Biarkan kek coklat sumbervegan anda sejuk sebelum beku.
Sumber: Hiloved.com